EPISODUL IX. DOVADA că prim ministrul Victor Ponta ascunde în declarația de avere un fals în declarații. La fel și Daciana Sârbu, soția premierului României. ANI s-a făcut că plouă

SERIAL. PÂNZA DE PĂIANJEN CARE A PRINS ÎN PLASA EI ROMÂNIA. EXCLUSIV INVESTIGAȚII CENZURATE 

befu cadastru ponta

Prezentul episod e ultimul dintr-o serie: I, II, IV, V, VI, VII, de anchete de presă (CENZURATE DE PRESA CENTRALĂ), focalizate pe locuințele de lux în care sălășluiește în prezent familia prim-ministrului. Dovezile prezentate în investigația de față ar trebui să determine un gest de decență din partea premierului, acela de a ieși public ca să lămurească introducerea din senin a Dacianei Sârbu în declarația sa de avere, după ce, timp de mai bine de un an, a figurat ca unic proprietar al apartamentului în care acum apare coproprietară și soția, deși nimic nu s-a schimbat în raporturile de proprietate între cei doi. De asemenea obiectivitatea funcționării unor instituții care se bucură de o bună reputație, precum ANI, ar trebui să fie pusă sub semnul întrebării. Precizez și că instrucțiunile editoriale primite în speța de față, în clipa când încă speram că ar avea șanse de publicare, au fost să nu mă focalizez pe ANI. 

 sarbu ponta sursa foto evz

Indiciile că premierul a comis un fals în declarații 

Victor Ponta era obligat, conform “Ghidului de completare a declarațiilor de avere”, ca din clipa în care s-a căsătorit cu Daciana Sârbu, să menționeze în declarația sa de avere fiecare dintre imobilele și terenurile la care soția sa este proprietară în proporție de 100%, dar și pe cele la care aceasta este coproprietară. Cum în decembrie 2007, Daciana Sârbu încheia un contract de vânzare-cumpărare cu “Central Residential Park S.A.” (pentru detalii vezi EPISODUL I), pentru un apartament de 167 mp, pe care a plătit 766.000 LEI, acest apartament ar fi trebuit să se regăsească în declarația de avere a premierului în funcție, din clipa în care cei doi și-au unit destinele.

La fel ar fi trebuit să se întâmple și cu cele două vile și terenul aferent pe care Daciana Sârbu le deține în comuna VIP-urilor, Cornu (județul Prahova), care la rându-le nu au apărut niciodată menționate în căsuțele dedicate “clădirilor”, sau în căsuța dedicată “terenurilor”, din declarația de avere a primului ministru.

La fel ar fi trebuit să se întâmple și cu apartamentul de lux pe care Daciana Sârbu l-a deținut lângă Arcul de Triumf din Capitală.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul Dacianei Sârbu, care nu a menționat în câmpurile dedicate din declarația sa de avere, proprietățile deținute de soțul său, Victor Ponta.

Dacă citim declarația de avere a premierului, o să constatăm că nici măcar în 2013, achiziția din 2007 făcută de Daciana Sârbu în “Central Park” nu apare în declarația de avere a soțului. (Pentru a vă convinge că cei doi au omis să-și treacă bunurile imobiliare unul în declarațiile de avere ale celuilalt, puteți consulta site-ul www.cdep.ro și pe site-ul Autorității Electorale Permanente, unde găsiți toate DECLARAȚIILE DE AVERE ale soților Ponta. Vă ofer doar o mostră, mai jos):

ImageImage

Image

E puțin probabil, ținând cont că premierul Victor Ponta nu știa cum se completează corect o declarație de avere, ținând cont că Victor Ponta este absolvent de drept (și ghidul de completare a declarațiilor de avere e clar), ținând cont că Victor Ponta a fost procuror (a instrumentat un dosar sensibil al controversatului Elan Schwarzenberg, prezentat de presă ca apropiat al lui Traian Băsescu și Udrea-Cocoș), a fost avocat (l-a reprezentat pe Ovidiu Tender, controversatul multimilionar apropiat de Ion Iliescu),că Victor Ponta a fost membru în Comisia Juridică, de disciplină și Imunități (oct. 2009 – mar. 2011), că Victor Ponta a fost ministru pentru Relația cu Parlamentul (adică știe să lectureze o lege și niște regulamente), ținând cont  că Victor Ponta nu este un novice în Parlament (este deja la al treilea său mandat de deputat) și mai mult, ținând cont că Victor Ponta a declarat despre sine că are respectarea legii “în sânge”.

Deși sunt căsătoriți, premierul și soția sunt fiecare cu bunurile lui

Nu știu resorturile pentru care an după an, începând din momentul căsătoriei, cei doi membri ai cuplului Sârbu-Ponta, au omis să-și treacă la comun imobilele deținute. Acest lucru a fost valabil până în primul trimestru al anului 2013.

Am identificat două posibile motive, cu precizarea că nu avem dovezi că acestea sunt resorturile reale care i-au mânat pe cei doi să completeze greșit,  “în formă continuată” declarațiile de avere din ultimii 5 ani.

În primul rând din “decență”, ținând cont că cei doi, dacă și-ar fi pus împreună averile “în vitrină”, ar fi ieșit o avere destul de consistentă (două vile, o casă, două apartamente de lux, sau chiar trei, în anumite momente, asta dacă nu punem la socoteală cele două apartamente deținute de premier sub umbrela cabinetului său de avocat), ceea ce nu dă bine, pentru niște “tineri social democrați” cu ambiții politice mari.

Fiindcă totuși “casele” nu se pot evapora, constatăm în declarațiile de avere ale celor doi,  “un tertip” ingenios și anume, la capitolul venituri, Victor Ponta face trimitere la declarația de avere a Dacianei Sârbu și viceversa. Astfel, deși încalcă prevederile “Ghidului de completare a declarațiilor de avere”, cei doi au o pseudo-acoperire legală, putând să iasă public cu scuza că nu și-au ascuns averea, ci doar au omis să o treacă unul în declarația de avere a celuilalt, făcând-o astfel mai greu vizibilă.

Am folosit termenul “pseudo-acoperire”, deoarece în realitate, capitolul venituri din declarația de avere nu are nimic de-a face cu secțiunea dedicată “clădirilor” și cea dedicată “terenurilor” din formularul Declarației de Avere, câmpuri în care se completează patrimoniul imobiliar, atât cel al semnatarului declarației de avere, cât și al soțului/soției. La capitolul bunuri imobiliare, nici premierul, nici consoarta sa, nu fac trimitere unul la declarația de avere a celuilalt.

În al doilea rând, e posibil ca cei doi să-și fi ascuns imobilele în declarațiile de avere pentru ca Victor Ponta, să fie mai greu de asociat cu “NIRO”, dezvoltatorul “Central Residential Park”. Astfel, pentru jurnaliștii sau ONG-iștii care scotocesc uneori prin declarațiile de avere, e imposibil să vadă “din prima” că Ponta și-a tras două apartamente de lux în cartierul lui “NIRO”, despre care se spune că i-ar fi nășit pe Cămătari, că e un afacerist conectat la serviciile secrete, că e proprietar peste “Dragonul Roșu”, business despre care presa a scris în mai multe rânduri că e un focar de evaziune fiscală pe filieră asiatică. Această asociere de imagine în anii 2008-2012, ar fi riscat să șifoneze imaginea politică a tenacelui politician Victor Ponta, cu ambiții guvernamentale (împlinite).

ANI și-a prins urechile într-un caz prea greu?

Am trimis la Agenția Națională de Integritate (A.N.I.) două solicitări, pentru a lămuri subiectul. Prima solicitare din februarie 2013 a fost în “blind”, adică l-am întrebat pe Horia Georgescu, președintele ANI, ce se întâmplă când doi soți, ambii parlamentari, omit să treacă unul în declarația de avere a celuilalt, bunurile imobiliare (clădiri și terenuri) deținute de celălalt soț. Răspunsul A.N.I. a fost limpede:

Referitor la întrebarea dumneavoastră, vă aducem la cunoștință că persoanele care au obligația legală de depunere a declarațiilor de avere și interese, trebuie să menționeze, pe lângă drepturile și obligațiile proprii, și drepturile și obligațiile soțului/soției, precum și ale copiilor aflați în întreținere. (vezi capturi foto mai jos cu întrebarea completă și răspunsul complet al Agenției): 

ImageImage

ImageImageImageImage

Ulterior am trimis A.N.I. altă solicitare (în mod repetat, fiindcă inițial nu au răspuns) în care expuneam aceeași speță, însă, spre deosebire de precedenta solicitare, îi menționam domnului Horia Georgescu numele celor doi aleși ai neamului: Daciana Sârbu și Victor Ponta. Răspunsul Agenției Naționale de Integritate a fost unul diferit, sau cel puțin asta am înțeles din emailul cu pricina:

“În urma evaluării declarațiilor de avere, a veniturilor realizate împreună cu soția și a bunurilor dobândite în perioada exercitării funcției / demnității publice, nu au fost identificate niciun fel de elemente sau nereguli privind încălcareaprevederilor Legii nr. 176/2010 de către domnul Victor Viorel Ponta, Prim-ministru al României, lucrarea fiind clasată.”  (vezi capturi foto mai jos cu solicitările complete și răspunsul complet al Agenției):

ImageImage

ImageImageImage

ImageImageImage

Din cele două răspunsuri ale instituției conduse de Horia Georgescu (cel din luna februarie 2013, când ANI nu știa despre ce cuplu de demnitari fac referire și cel din luna mai 2013, când am întrebat ANI în mod concret despre cazul Ponta-Sârbu), rezultă în mod limpede că fie soții Ponta-Sârbu și-au completat în mod legal declarațiile de avere așa cum le-a priit, fie toți angajații la stat cu soți/soții angajați tot la stat, pot de acum încolo să ascundă în declarațiile de avere bunurile imobiliare aparținând în procent de 100% soțului/soției, netrecându-le, ci făcând pur și simplu trimitere, la câmpul “venituri”, din DA, către veniturile consortului/consoartei (aspect care favorizeaza indubitabil corupția- editat la 1.25 AM).

Indicii că premierul a comis un fals în declarații în cuplu

În cursul investigației mele am descoperit că dacă în declarațiile de avere completate în perioada 2012- martie 2013 de cuplul Ponta, primul ministru apare drept  “unic” cumpărător al apartamentului de 94,88 mp, din Central Residential Park (Vezi aici EPISODUL I pentru detalii despre epopeea acestui apartament, care a trecut inclusiv printr-un offshore cu acționariat ascuns din Panama). 

Mai jos prezint capturi foto din declarațiile de avere, doar pentru a reliefa indiciile care duc spre concluzia de fals în declarații (zonele hașurate de mine cu roșu, într-un mod stângaci, în programul Paint al celor de la Microsoft, soft cu licență, pe care îl utilizează în mod frecvent fiica mea de 3 ani. Îmi cer scuze cititorilor pentru lipsa mea de instrumente profesionale de procesare grafică).

ImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Însă, conform extrasului de CF de la ANCPI solicitat de subsemnatul, europarlamentara apare ca și coproprietară a apartamentului alături de președintele PSD începând cu data achiziției apartamentului, adică din martie 2012, înainte ca Ponta să ajungă premier. Din moment ce soții Daciana-Victor au devenit proprietari în martie 2012, în mod normal ar fi trebuit ca acest aspect să apară și în declarațiile de avere completate începând cu luna martie 2012, însă pur și simplu coproprietara Daciana Sârbu nu a existat în declarațiile de avere ale niciunuia dintre soți, soția premierului răsărind ca din joben în declarația lui Victor Ponta de-abia în aprile 2013, deși în urma verificărilor făcute de subsemnatul la ANCPI, în intervalul martie 2012-mai 2013, nu a apărut absolut nici o modificare privind raporturile de proprietate asupra apartamentului din Central Residential Park.

Interesant este că, aceste modificări în declarația de avere prin introducerea Dacianei Sârbu, au apărut după ce subsemnatul, în timpul documentării investigației prezente, i-a solicitat clarificări atât premierului Victor Ponta, lui Andrei Zaharescu, (purtător de cuvând al Guvernului la acel moment), cât și președintelui PSD Victor Ponta.

Așa se face că în actualizările declarației de avere completate de Victor Ponta în 19 aprilie 2013, respectiv 30 aprilie 2013 (ce pot fi lecturate pe site-ul Guvernului și pe site-ul Camerei Deputaților), premierul nu mai apare ca singur proprietar al apartamentului din Central Residential Park, ci apare subit și Daciana Sârbu, însă modificarea este greu sesizabilă pentru un ochi neformat, deoarece premierul a strecurat-o printre alte modificări, care au vizat introducerea în patrimoniu a altor două apartamente provenite din lichidarea cabinetului său de avocat.

Însuși premierul recunoaște că între momentul cumpărării apartamentului și momentul modificării declarației de avere, în 18 aprilie 2013, nu a apărut nici o modificare în structura de proprietate. Astfel, în D.A-ul lui Ponta, la capitolul modul de dobândire, citim: ”contract de vânzare-cumpărare”, iar la anul dobândirii “2012”, asta deși în D.A.-ul Dacianei Sârbu din 8 martie 2013, aceasta nu  declară că ar fi  coproprietară la apartamentul cu pricina, locuința pur și simplu neexistând în declarația ei.

Concluzia: primul ministru “a uitat” să-și treacă soția coproprietar în declarațiile lui de avere din anul 2012, iar europarlamentara, la rândul ei a uitat să treacă apartamentul la care e coproprietară în propria declarație de avere.

ANI îl anchetează cu sârg pe prim ministru, în perioada când el a fost cuminte

AM solicitat Agenției Naționale de Integritate lămuriri referitoare la modificarea raporturilor de proprietate în privința apartamentului de lux achiziționat de premier în 2012.

Image

Image

Deoarece A.N.I. mi-a răspuns în scris că este vorba de o “lucrare” de verificare a averii premierului Ponta, ce vizează perioada 2008-2012, concluzia mea logică este că nu a analizat și modificarea survenită în declarația de avere completată de premier în 18 aprilie 2013, respectiv în 30 aprilie 2013. Din acest motiv am cerut președintelui Horia Georgescu lămuriri, însă instituția condusă de domnia sa mi-a transmis că solicitarea a fost clasată “conform legii”, deoarece abordează același subiect ca precedenta solicitare.

Image

ImageImageImage

Am revenit la A.N.I. cu o nouă sesizare, aducând la cunoștință conducerii că evenimentul rectificării declarației de avere, prin care Daciana Sârbu devenea din senin coproprietară (după ce timp de un an a fost “inexistentă” în declarațiile de avere ale premierului referitor la apartamentul cumpărat  în martie 2012), s-a petrecut în 2013, nefăcând obiectul “lucrării A.N.I.” (lucrare care a analizat intervalul 2008-2012), motiv pentru care l-am atenționat pe președintele Horia Georgescu asupra acestei scăpări a ANI (că instituția face referire la intervalul 2008-2012, iar eu la intervalul 2012-2013), ca să înceapă o investigație pe această temă.

ImageImage

Fiindcă ANI nu mi-a oferit nici un răspuns la această sesizare concretă, nu știu dacă subiectul prezintă interes pentru Horia Georgescu și pentru instituția pe care o păstorește. Nu am informații că din momentul sesizării mele s-a declanșat o investigație a ANI privind un posibil fals în declarația de avere, din partea premierului Ponta. De atunci au trecut mai bine de 9 luni, adică cam cât durează o gestația la partea feminină a speciei Homo Sapiens Sapiens. O întârziere nepermisă pentru ANI, dacă ținem cont că un jurnalist nu are acces la informații cu aceeași operativitate cu care au inspectorii ANI și cu toate astea eu am cules toate aceste date în doar o săptămână.

Image

Image

În paralel cu ANI, i-am trimis premierului și purtătorului său de cuvânt în mai multe rânduri rugămintea de a clarifica nebuloasele din declarațiile sale de avere, însă domniile lor nu au răspuns. Ulterior episodului delicat, taciturnul purtător de cuvânt Andrei Zaharescu s-a retras pe tărâmuri mai însorite, fiind numit de prim ministrul Ponta consul în Africa de Sud.

text de Daniel Befu

 CREDE-MĂ, MERITĂ SĂ CITEȘTI ȘI  SOFT STORY: În primul mandat de deputat, premierul a comis și “imoralități” imobiliare, întocmai ca socrul său, Ilie Sârbu, în primul mandat de ministru

Cum presa centrală nu mă preia (ar fi și ciudat să facă asta, după ce chiar ei mi-au cenzurat timp de mai bine de un an aceste anchete jurnalistice și toate ușile la care am bătut mi s-au închis, pe rând…cu dovezi pe care le voi prezenta curând), singura șansă e ajutorul vostru, al comunității de prieteni de pe FACEBOOK care, după ce le citesc, le SHARE-uiesc mai departe.  

Daca ești un simpatizant (nu politic) al site-ului “Investigatii cenzurate”, ma poti sprijini donand 5 euro:

Donate Button with Credit Cards

Daca ești îndragostit(ă) de site-ul “Investigatii cenzurate”, înseamnă că e posibil să ai o mică problemă cu singurătatea și îți recomand sincer să te îndrăgostești de un el sau de o ea în carne și oase. Dar totuși, mă poti sprijini donand 10 euro:

Donate Button with Credit Cards

Daca vrei sa adopți o investigație de pe site-ul “Investigatii cenzurate”, donează 50 euro și numele îți va apărea la începutul sau la finalul investigației, dacă mi-l trimiți pe email (și nu ești Nuțu Cămătaru sau vreun interlop, corupt sau politcian suspect că ești băiat deștept):

Donate Button with Credit Cards

Daca vrei să fii un tată adoptiv sau o mamă adoptivă a site-ului “Investigatii cenzurate”, ma poti sprijini donand 100 euro și numele îți va apărea pe site, dacă mi-l trimiți pe email (și nu ești Nuțu Cămătaru sau vreun interlop, corupt sau politcian suspect că ești băiat deștept):

Donate Button with Credit Cards

Dacă esti student (nu videochatistă), începător în câmpul muncii, pensionar sau profesor, medic, preot, actor, polițist comunitar, șofer, măcelar (nu de oameni), muncitor, căpșunar, îngrijitor de bătrâni peste granițe sau membru în diaspora stabilită peste granițe de mult timp și consideri că e bine ca oamenii să aibă șansa să citească anchetele de pe site-ului “Investigatii cenzurate”, te invit să mă sprijini donând cat poti. Pentru tine 1 euro e suficient:

Donate Button with Credit Cards

10f14.32

14 thoughts on “EPISODUL IX. DOVADA că prim ministrul Victor Ponta ascunde în declarația de avere un fals în declarații. La fel și Daciana Sârbu, soția premierului României. ANI s-a făcut că plouă

  1. N-am niciun fel de simpatie pentru Ponta, dimpotrivă, dar trebuie să aveți în vedere că doar bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt bunuri comune ale soților, cele dobândite înainte rămân bunuri proprii.

      • A intocmit doua declaratii de avere din motive electorale. Ca sa para a fi mai sarac si sa-i poata reprosa lui Johannis ca acesta detine 6 case. Cum putea altfel s-o faca cand el avea 7 case. Dar prost cum e, veniturile Dacianei le-a trecut si la el in declaratie si la Daciana, ceea ce deasemenea reprezinta un fals in declaratii. Felicitari dlui Daniel Befu pentru munca uriasa depusa , competenta , priceperea in descurcarea itelor mafiotilor si pentru verticalitate.

    • Si eu am studiat declaratiile de avere ale acestora, inainte de a fi Ponta sef de partid, si dupa ce a fost sef de partid si dupa ce a fost numit prim ministru. Si numai dupa aceste documente, neconcordantele sunt evidente.

  2. Pingback: SOFT STORY: În primul mandat de deputat, premierul a comis și “imoralități” imobiliare, întocmai ca socrul său, Ilie Sârbu, în primul mandat de ministru | Investigatii cenzurate

  3. Nu citisem ghidul, iar afirmația dvs. că “începând din momentul căsătoriei, cei doi membri ai cuplului Sârbu-Ponta, au omis să-și treacă la comun imobilele deținute”, m-a făcut să cred că nu aveați în vedere faptul că bunurile dobândite anterior căsătoriei rămân bunuri proprii și după căsătorie. Acum am citit ghidul și articolele de lege corespunzătoare, și se pare că e necesar să fie trecute și bunurile proprii ale soțului persoanei supuse controlului.

  4. Pingback: BREAKING NEWS. Elena Udrea a decedat. Automobilul Mercedes clasa E cu care rula pe DN s-a izbit de un parapet. LIVE TEXT ORA 13.30 | Investigatii cenzurate

  5. Pingback: Afacerile familiei Ponta scot la iveală un “dans al pinguinului” transpartinic: mama și sora premierului Victor Ponta, partenerii lui Octavian Morariu, nepoata lui Emil Boc, Silvian Ionescu, contabila familiei Blejnar, Sulfina Barbu, cumnatul lui Vi

  6. Pingback: Personajul de legătură între Dana Năstase, Elena Udrea și Corina Voiculescu. Fabuloasa poveste a unui “offshore omenesc” pe nume Petre Ion – “un hub în carne și oase” al afacerilor transpartinice. A fost băgat la înaintare în aface

  7. Pingback: Personajul de legătură între Dana Năstase, Elena Udrea și Corina Voiculescu. Fabuloasa poveste a unui “offshore omenesc” pe nume Petre Ion – “un hub în carne și oase” al afacerilor transpartinice. A fost băgat la înaintare în aface

  8. DE CO O MAI SCALDATI ATAT CU ACEST DOCTOR MONGOLEZ.CONDAMNATIL DA L DRACULUI LA 20 DE ANI DE PUSCARIE ,VA SPUN SINCER CA MERITA 20 DE ANI SI RROMI ILIESCU SI NASTASE SPANZURATI .

  9. Pingback: Se pare că Investigații Cenzurate deranjează granzii din presă. Cei pentru care am lucrat, încep să… | Investigatii cenzurate

Leave a comment