DE CE?

E datoria mea faţă de o meserie pe care m-am străduit să o practic în mod onest, în ciuda propriilor greşeli şi faţă de o breaslă care acceptă că cel care dă banii este cel care are cuvântul final în ce apare şi ce nu, doar pentru că dă banii, nu pentru calitatea informaţiei. Presa e dependentă de economic şi politic şi viceversa, iar cititorilor li se livrează ceea ce trebuie să ajungă la ei şi când trebuie să ajungă la ei (subliniez “când”). Dacă din motive care scapă controlului gulerelor albe, anumite informaţii totuşi scapă spre public, atunci presa mainstream are grijă să ignore acele informaţii. Iar cititorii sunt hrăniţi cu ce e pe agenda celor care controlează resursele. Cine sunt ei? Nu e momentul să spun asta şi nici ce dovezi am pentru susţinerea afirmaţiilor mele. Cine li se poate opune? Voi. Îmi place să cred că am dreptul să mă includ şi eu între voi. Aşa că pot spune: Noi. Să nu-i lăsăm să distrugă şi destinele celorlalte generaţii. Investigaţiile pe care le voi publica pe acest site care vor purta menţiunea CENZURAT, înseamnă că au fost cenzurate în acele momente în care personajele VIP despre care vorbesc erau vulnerabile şi astfel de atacuri îi puteau şifona urât. Acum au poziţiile mult consolidate şi impactul lor va fi mult diminuat decât dacă ar fi apărut la momentul la care le-am scris, dar e mai bine să apară, decât nu. Majoritatea episoadelor pe care le voi publica, fac parte dintr-o serie de investigaţii unitare ca subiect şi din care trebuie citite toate episoadele pentru a înţelege la final cine e legat de cine, în această pânză de păianjen care a prins România în capcana ei.

Subliniez de asemenea, din motive legale, că nu voi preciza momentul când textele mele au fost refuzate sau ignorate de editori şi nici cine sunt aceştia (spun doar că e vorba de mai multe entităţi media cunoscute din România şi de mai multe figuri cu maximă credibilitate în media, a căror identitate şi motive de refuz nu le voi da, momentan, din aceleaşi motive de expunere legală a mea).

Adaug şi că unele dintre ele nu sunt cele mai bine scrise (ca formă) investigaţii ale mele. Ideal ar fi ca informaţia să aibă acea formă superbă, care face cititorul să le citească pe nerăsuflate. În cazul câtorva dintre ele nu este cazul, dar am preferat ca adevărul să iasă la iveală, chiar şi în forma impură şi greu de lecturat, pentru că într-o ţară coruptă până în măduva oaselor, până la urmă rolul presei de investigaţii e să scoată adevărul la iveală, nu să fie literatură.

După ce editorii m-au refuzat, voi, cititorii, sunteţi acum şi cenzorii mei şi, dacă editorii mei au avut dreptate, veţi penaliza, prin necitire, investigaţiile care nu merită date mai departe din om în om, prin intermediul reţelelor de socializare.

Daniel Befu

Dacă vrei să fii anunțat rapid când postez o nouă investigație cenzurată, dă like aici paginii de facebook a bloguluiu Investigatii Cenzurate

5 thoughts on “DE CE?

  1. Pingback: Punct | Investigatii cenzurate

  2. Daca m-as naste din nou ,intodeauna am zis ca m-as face invatator. Cred ca este una dintre meseriile cele mai frumoase dar si importanta si plina de responsabilitate. Am inceput discutia cu aceasta remarca pentru ca vreau sa spun ca si meseria de ziarist-jurnalist cum vreti sa-i spuneti, este si ea foarte importanta. Cea mai buna si la indemana dovada este tocmai situatia de la noi din Romanaia care s-a perpetuat si a convietuit cu o clasa de ziaristi care au facut bloc comun de muti si indiferenti. Daca un grup important de ziaristi ar fi facut opozitie prin articole, interpelari, anchete,etc. atunci poate nu se ajungea pana aici pentru ca se spune ca pressa,media este a patra putere in stat. Este de neconceput , in continuare, in lumina ultimelor evenimente, comportamentul unor ziare fata de ce se intampla CU ADEVARAT in Romania.

  3. Felicitari maxime pentru curaj, coloana vertebrala si continuarea luptei! Mi-a fost recomandat recent blogul, astfel incat ma bucur mult ca pot sa urmaresc postarile si sa le popularizez ori de cate ori pot.
    Eu urmaresc destul de constant investigatiile jurnalistice independente gen Centrul de Investigatii Media, Presa Libera, etc, astfel incat chiar daca articolele/investigatiile acestor jurnalisti nu sunt popularizate de catre mass-media (din ratiuni evidente), acest lucru nu inseamna ca nu mai exista si alti oameni dedicati profesiei adevarate, care continua cu curaj lupta…
    Pe de alta parte, multi oameni informati sunt nemultumiti de starea de lucruri din tara, de faptul ca marea masa a oamenilor este in continuare manipulata, insa daca nu face nimeni nimic, in ideea ca totul e degeaba, ca poporul doarme, unde o sa ajungem? parerea mea e ca fiecare e dator fata de sine si fata de ceilalti sa incerce sa schimbe ceva la nivel de informare, de ridicare a gradului de constientizare al oamenilor, la nivel micro, atat cat si cum poate…si prin cumulul acestor actiuni, se poate schimba ceva…chiar daca un singur om constientizeaza ce se intampla cu el si cu societatea in care traieste, tot nu a fost degeaba intreaga munca!
    In concluzie, sper sa gasiti motivatia si puterea necesara sa continuati, pentru ca faceti o treaba foarte buna! ..si nu sunteti singur!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s