About (ce-i cu mine)

Nume: Daniel Befu

Profesia: jurnalist

Ziariștii preferați: CTP și Tin Tin (Nu zâmbiți de a doua mea alegere. Cunoscătorii știu că Tin Tin este cel mai curajos dintre ziariști, deci un bun model, chiar dacă nu este un personaj real)

Experiență investigații: Gândul (2006-2010) România Liberă (2010-2013) colaborări punctuale cu diverse trusturi media (2006-2013),  membru Rise Project (2012-2013), colaborare trei seriale de investigații cu România Liberă (dec 2015-sept 2016), colaborare România Curată (2014-prezent).

Premii: Tânărul jurnalist al anului (2011), Premiul României Curate- ziaristul bunei guvernări (2011), Supporting Investigative Journalism (2012). Cu toate astea, de la mijlocul lui 2013 până în vara lui 2014 am fost tras pe tușă, iar majoritatea trimiterilor către articolele mele au dispărut. Ca și cum n-aș fi existat în presă.

Cele mai importante anchete:

-Am descoperit în 2006 rețeaua Poteraș-Schwarzenberg, care a furat din patrimoniul statului terenuri pe principalele artere ale Sectorului 6, paguba estimată fiind de 60 milioane euro. Pornind de la acest articol, după un rechizitoriu construit în 5 ani, DNA l-a trimis în 2011 pe Poteraș și clanul din jurul lui în judecată.

-Am demonstrat printr-o metodă științifică (Operațiunea SMS din Emirate, lăcomia aleșilor neamului, întinzându-le o capcană prin care, pretinzând că sunt o afaceristă din Emiratele Arabe, le-am propus să facem afaceri împreună. Un sfert din Parlamentul României a picat în capcana mea, câțiva mai hărnicuți, precum Georgian Pop, actualmente membru în comisia SRI a Camerei Deputaților și Doru Frunzulică, membru în conducerea ASF, chiar s-au întâlnit cu investitoarea, fiind tare dezamăgiți că doamna de afaceri e de fapt un ziarist român bărbat, căsătorit).

-2012 Am descoperit cum Adrian Năstase a declarat venituri fictive de 300.000 euro de la ferma sa de păsări din Cornu, Prahova. Pe scurt, în contextul în care ferma era închisă de ani buni, Năstase încă producea ouă și le vindea. Precizare: conducerea DNA și a ANI au luat cunoștință de aceste informații, însă nu am auzit ca cineva să fi deschis vreun dosar în speța asta

-2012 Am descoperit o nouă latură a lui Victor Ponta (pe lângă cea de procuror, avocat, doctor în drept și lector universitar), cea de om prosper, a cărui familie are afaceri de zeci de milioane de euro cu statul.

-2012 Am descoperit practici murdare ale casei de avocatură NNDKP prin avocatul Ion Nestor, legate de cea mai mare amendă dată de Consiliul Concurenței, în valoare de 200 milioane de euro. Amenda a fost dată pentru înțelegere de cartel între principalele companii din domeniul petrolului din România, Nestor fiind apărătorul intereselor Petrom.

-2012-2013 Am descoperit cum între liderul PSD Victor Ponta și unul din liderii cei mai marcanți ai opoziției, există legături de apropiere financiară și de amiciție nefirești pentru o relație de opoziție sănătoasă pentru apărarea valorilor democrației. Această serie de investigații de presă despre legăturile transpartinice putere-opoziție este cea care, împreună cu descoperirea unor amănunte delicate din trecutul familiei Ponta, au dus la excluderea mea din presa mare.

-Din septembrie 2015 am ”găsit” dispărutul Contract Bechtel, căutat o vreme și de DNA, precum și faptul că Simona Neagu, avocata care a fost tocmită de CNADNR cu 6 milioane de euro ca să-l redacteze, muncind ”zeci de ore pentru acești bani” (conform propriilor ei declarații), era avocata lui Cristi Burci și Costel Bobic, apropiații lui Miron Mitrea, ministrul de la acea vreme al Transporturilor. Mai mult, Simona Neagu avusese chiar o firmă împreună cu soția lui Bobic, interpreta Cristiana Răduță.

-Am descoperit fluxuri finaciare dubioase (în cadrul unor contracte pe securitate națională) ale nașului Procurorului General adjunct al României, Bogdan Licu, Mircea Tudor, patronul MB Telecom, fiind în prezent inculpat într-un dosar al DNA urmare a investigației publicate în RL: http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/strania-poveste-a-%E2%80%9Eraportului-schengen%E2%80%9C-de-1-5-milioane-de-euro-410270 și http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/dezvaluire–avocatul-care-a-emis-mai-multe-facturi-decat-a-putut-numara-fiscul-410404

-Am descoperit cel mai mare tun imobiliar care a încercat să fie dat ANRP-ului, în valoare de jumătate de miliard de euro și actorii din jurul lui, care gravitează în jurul unui singur nume, Sorin Vișenescu: http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/serial-nou-rl–academia-romana-a-coruptiei–episodul-i–terenuri-de-500-000-000-de-euro–salvate-in-ultima-clipa-412301 (întreaga serie o puteți citi pe RL, aici: http://www.romanialibera.ro/autor/daniel-befu-774?page=1 )

-Investigațiile pe care le citiți pe acest site sunt construite în aceeași manieră ca toate investigațiile mele (care în trecut au fost apreciate și valorizate ca rezultat) și nu sunt nici mai puțin muncite, nici nu am strecurat în ele minciuni. Însă nu sunt vizibile și e un lucru normal, atâta timp cât nu am în spate vizibilitatea unei instituții media și nici credibilitatea ei. Ba mai mult, nu sunt preluate de media mainstream, pentru că nu e în interesul lor să facă asta. Legat de textele mele, misiunea lor e să se prefacă că ele nu există. Și au dreptate, atâta timp cât nu sunt băgate în seamă, toate șansele sunt ca peste ele să se aștearnă uitarea la o zi, două, trei de la apariției, iar ei, trusturile de presă, să-și vadă mai departe de activitățile lor în care îmbină munca cinstită de presă (cu greutățle și frumusețile ei), cu compromisul (în care ascund informația despre protectorii lor politici, sau lovesc la comandă în adversari- fie ei oameni sau companii, atunci când li se cere. Iar cititorii, au impresia că ceea ce văd e o mostră de presă liberă, fără să știe că de fapt subiectul zilei e hotărât nu de munca de teren sau de birou a jurnaliștilor, care scormonesc după adevăr, ci pentru că cineva în spatele scenei, învârte cheia în contact și atunci trustul se pune în mișcare. (Atenție! Mă refer la mai multe trusturi consacrate de presă, nu la unul anume și am dovezi pentru probarea afirmațiilor mele).

-În 2014, la lansarea acestui blog, am crezut că odată demascate toate anchetele care mi-au fost ținute la sertar și că după ce voi fi demascat practicile abuzive din presă, care îi afectează pe toți jurnaliștii cuprinși de Tăcerea Mieilor, voi trage oblonul la prăvălie și că mă voi apuca de altceva. (concluzia este că acest site nu e menit decât să disemineze informațiile sensibile care mi-au fost CENZURATE despre puternicii zilei din politică, presă și afaceri, nu să îmi creez eu o platformă de comunicare pe termen lung, în care să îmi debitez propria viziune despre lume și viață, care, așa cum este normal, nu are de ce să intereseze decât pe familia și apropiații mei). N-a fost să fie așa. Cel puțin până acum.

-Suntem un popor în letargie, care nu se mobilizează și nu vrea să reacționeze (din comoditate, din ignoranță, din prea multele probleme zilnice, din frică), iar ei, elitele, casta care ne domină destinele prin deciziile politice pe care le iau, se îmbuibă furând din buzunarul fiecăruia dintre noi și ca să nu-i deranjăm, fură și din informațiile care trebuie să ajungă la noi.

That’s me,

Daniel Befu

IMPORTANT: Oricare dintre subiecții investigațiilor mele, îmi poate cere drept la replică, bazat pe argumente fundamentate, pe adresa de contact: daniel.befu_at_gmail.com

PROFIL FACEBOOK: https://www.facebook.com/daniel.befu/photos

Poți să sprijini Investigații Cenzurate donând cat poti:

Donate Button with Credit Cards

Poți dona și în contul: RO53INGB0000999900483987 deschis la ING pe numele Daniel Befu

Dacă vrei să fii anunțat rapid când postez o nouă investigație cenzurată, dă like aici paginii de facebook a bloguluiu Investigatii Cenzurate

29 thoughts on “About (ce-i cu mine)

  1. Pingback: Cele mai bune siteuri de investigatii din Romania

  2. Despre flota Romaniei,casa din str.Stefan Mihaileanu,,imprumutul de la CEC si mosia Nana ce stie dl Befu?Sau acele afaceri sunt prietenoase pentru poporul pe care-l insulti etichetandu-l ïn letargie”.N-am auzit de acest nume -Befu-recunosc dar poate mai e vreme.Demascatori sunt pe toate drumurile,dar ne lipseste justitia adevarata .Ceea ce avem acum seamana a politie politica in slujba unui singur om.Te felicit ca ai luat hotararea sa tragi obloanele si sa te apuci de altceva .Iti apreciez curajul si iti doresc succes!In caz de alte tulburari suna la 112.

  3. daca va obositi sa le raspundeti tuturor postacilor platiti sa va improaste cu noroi o sa aveti probleme cu tensiunea.Lucrand in sfera investigatiilor si publicand aceste articole, poporul letargic nu se va sesiza. cei vizati,insa, vor face totul ca sa va discrediteze.
    Va felicit si va doresc putere de munca!

    • nu conteaza ca sunt marunt, cum nu ar conta nici daca as fi enorm, ci conteaza ca spun adevarul (sau cumva adevarurile maruntilor sunt mai putin valoroase decat ale vedetelor?), chiar daca dvs, ascunzandu-va adevarata identitate, ma jigniti si amenintati cu dezinvoltura. oricare dintre domnii si doamnele despre care am scris, e liber sa ma actioneze in instanta in cazul in care am mintit. pana acum nu s-a intamplat. dar mai e vreme.

  4. Va felicit si va urmaresc ,deasemeni incerc sa imprastii cat de mult pot tot ce tine de cercetarile dvs.!!!Va rog sa fiti mai prezent pe canale TV mai vizibile ,Nasul e totusi un post mai putin fregventat…(B1,Realitatea) Am vizionat ultima emisiune a d.nei Savin,din pacate prea scurta si grevata de blestematele intreruperi…MULT CURAJ!

  5. Wow. Am intalnit o parte dintre cei despre care vorbiti si am experiente asemanatoare legate de presa. Mare dreptate aveti. Cum putem vorbi?

  6. Pingback: Punct | Investigatii cenzurate

  7. Toata admiratia pentru curajul si modul argumentat in care va prezentati investigatiile. Pacat sa trageti obloanele. Ar trebui facut ceva la nivel de tara, dar sincer sa fiu, nu stiu ce. Populatia e letargica, aveti dreptate.

  8. Va felicit. Stiu de blogul dvs. de putin timp, de la Brandusa Armanca. Mi-ar placea sa va avem coleg in AZIR. Ceea ce povestiti despre ziarele mainstreem nu e deloc un fenomen romanesc, iar ce povestiti mi-a amintit de Vladimir Bukovski cu faimoasa lui Judecata la Moscova. Poate o stiti poate nu o stiti. A gasit in Arhivele PCUS, unde l-a lasat Eltin, ca sa-l ajute sa inceapa un proces al comunismului, inca din 1991, cateva mii de documente din care rezulta coniventa multor oameni politici respectabili din Vest, cu PCUS, pana la Gorbaciov, inclusiv. Nici o editura din Anglia nu a vrut sa-l publice! NICI UNA! Nu mai stiu, sunt multi ani de atunci, in ce conditii si-a publicat totusi cartea.
    O singura mica umbra pe simpatia mea pt. dvs., modelul de jurnalism pe care-l practicati nu seaman deloc, dar deloc cu CTP. Iar letargia romanilor… este mai bine sa tineti cont de ea si atat. sunt muuulte nuante aici. Printre altele, cat la suta din populatia Romaniei are acces la aceste informatii, adica la mijloacele de difuzare a lor….

    • 🙂 din pacate nu prea multi ajung sa citeasca asta. am vrut sa ramana un blog e wordpress desi imi puteam cumpara domeniul meu. am vrut sa arat cu asta ca a te exprima liber nu costa bani. din pacate nu e foarte vizibil un wordpress. si ce e mai nasol e ca politicienii s-au prefacut ca povestile mele despre ei nu exista si acum isi vad de marile lor batalii politice, pentru a putea sa-si odihneasca ciolanele pe dealul Cotrocenilor, furand in tihna si protejati de interceptarile DNA-SRI, in urmatorul cincinal

  9. Pingback: Am ochi albaștri (Cum m-a racolat SRI. Povestea mea completă) | Investigatii cenzurate

Leave a comment