Cum a ajuns consilierul lui Ion Iliescu ca în 2009 să securizeze frontierele cu sute de milioane de euro?

În urmă cu 8 ani, Șerban Nicolae a făcut parte din Guvernul României, ocupând unul din cele mai ”fierbinți” fotolii din cadrul MAI, acela de șef al Departamentului Schengen, cu rang de secretar de stat.

În 2013, într-un dialog în contradictoriu purtat cu premierul Emil Boc, Șerban Nicolae a explicat cum a ajuns secretar de stat la MAI în 2009, în cadrul Guvernului de coaliție PDL-PSD: ”Am acceptat să fiu șeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, pentru că habar n-aveați ce însemna integrarea în Schengen și pentru că era jale”.

Versiunea lansată de Emil Boc în timpul dialogului contondent cu Șerban Nicolae a fost că politicianul PSD chiar și-a dorit postul de șef al Departamentului Schengen: ”Lingeai uşile şi clanţele de la Palatul Victoria ca să intri în guvern. Lingeai clanţele de la mine la cabinet” .

Într-un răspuns remis României Curate, Șerban Nicolae este mai nuanțat, acesta explicând că numirea sa în fruntea Departamentului Schengen a fost una pur politică și nu a fost căutată de el: ”Nu am vizat Departamentul Schengen și nu am optat pentru șefia acestuia. Propunerea și decizia au apărut într-o ședință a conducerii PSD, chiar mai înainte de a fi consultat. De altfel, între decizia politică și numirea propriu-zisă au trecut circa două luni”.

Pe pagina proprie de internet, Șerban Nicolae și-a prezentat realizările din scurtul mandatul de 6 luni la șefia Departamentului Schengen: ”Experiența aceasta, scurtă ce-i drept, a fost extraordinară. Am renegociat contractul privind securizarea frontierei de stat încheiat cu EADS, cea mai mare corporație din Europa, am participat la reuniunile Consiliului European pentru Justiție și Afaceri Interne și mi-am pus semnătura pe gestiunea a sute de milioane de euro. Trăgând linie, a fost poate cea mai intensă activitate într-o funcție de demnitate publică. Cu toate acestea, nici aici nu am trecut neobservat și sunt ținut minte de lucrătorii din acest complex sistem. Mă mândresc și cu faptul că numele meu nu a fost niciodată implicat în vreun scandal public și nu am fost vizat de anchete penale de corupție ori de fraude. După demisia de la Ministerul de Interne am revenit în avocatură, în 2010”.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s